Často kladené dotazy

Čím je firma Addfood oproti jiným firmám nabízejícím nápojové koncentráty výjimečná?

Především tím, že jsme přímo výrobci nikoli pouze distributoři, jak se často dočtete na etiketách jiných značek. Mnoho prodejců nabízí pod svým jménem produkty neznámého původu.
Ve svých výrobkových řadách uvedených v této prezentaci nabízíme spotřebiteli celkem 35 druhů nápojových koncentrátů, což je zřejmě největší výběr jak u českých výrobců, tak v obchodní síti. Pro zajímavost je třeba dodat, že výrobcům limonád dodáváme dalších cca 15 více či méně odlišných výrobků.
Receptury jednotlivých výrobků jsou striktně dodržovány a suroviny odebírány od stálých renomovaných dodavatelů bez ohledu na cenové výkyvy. Spotřebitel, který si opakovaně zakoupí svůj oblíbený výrobek má jistotu, že bude opět plně spokojen.
Firma Addfood neodmítne žádného zákazníka. Každý i malý zákazník si může zakoupit z celého portfolia výrobků jakékoli množství potřebuje.

 

Kde lze výrobky firmy Addfood zakoupit?

Naše výrobky nenaleznete v maloobchodech. Jsou tři varianty kde a jak zakoupit naše nápojové koncentráty. První možností je zakoupení výrobků přímo u nás na výrobně a to v Praze na adrese Poděbradská 50, Praha 9, Vysočany. V případě, že nejste z Prahy můžeme vám výrobky zavézt osobně či poslat zásilkovou službou nebo předat váš požadavek  našim obchodním zástupcům v regionech nebo Vás na ně nakontaktovat.

 

Jaké jsou podmínky dodání?

Dodávka je uskutečněna buď přímo osobně zaměstnancem firmy či zásilkou. Cena dopravy se odvíjí od objednaného množství a místa dodání. V případě větších objednávek může být zboží dodáno zdarma. Objednávky vyřizujeme zpravidla do 5-ti pracovních dnů. V případě vyzvednutí zboží odběratelem u nás na firmě poskytujeme zákazníkovi navíc slevu.

 


Jaká sladidla jsou použita ve výrobcích firmy Addfood?

Nápojové koncentráty jsou slazeny dvěma typy sladidel - cukrem a Sukralózou.

 

Co přesně je sladidlo Sukralóza? Je pro zdraví bezpečná?

Sukralóza byla objevena v roce 1976. Vyrábí se z cukru. Je 600x sladší než cukr a profil sladké chuti má velmi podobný profilu chuti cukru bez nepříjemných pachutí. Používá se ke snížení energetické hodnoty potravin a má široké využití v celé řadě potravinářských výrobků: používá se jako nízkokalorické stolní sladidlo v sypké formě nebo ve formě tablet, jako náhrada cukru v nápojích, cukrovinkách, sušenkách, oplatcích, sušených mléčných výrobcích, mražených potravinách, žvýkačkách, pekařských výrobcích, sirupech, džemech atd.
Bezpečnost sukralózy byla posuzována podle výsledků mnoha toxikologických studií. Na základě dosavadních informací lze konstatovat, že sukralóza nemá prokázané nežádoucí účinky u žádných skupin populace tedy ani u osob trpících fenylketonurií, diabetiků, těhotných žen ani u dětí. Sukralóza se tedy může bezpečně používat jako sladící složka v potravinách v souladu s platnou legislativou.
Ačkoliv je sukralóza derivátem cukru, nedokáže ji tělo metabolizovat a vylučuje se v nezměněném stavu. Sukralóza nestimuluje uvolňování inzulínu, nezvyšuje tedy glykemický index. Vědecký výbor pro bezpečnost potravin (EFSA – European Food Safety Authority) stanovil hodnotu ADI (Acceptable Daily Intake – akceptovatelný denní příjem) na 15 mg na jeden kilogram tělesné hmotnosti a den. To znamená, že dítě o váze 20 kg, jehož povolený denní příjem (ADI) je 300 mg, by muselo vypít více než 6 l nápoje připraveného z našeho koncentrátu, aby se přiblížilo k této hodnotě.

 

Jaký dopad mají výrobky firmy Addfood na životní prostředí?

Většina výrobků firmy Addfood je vysoce koncentrovaná – z 1 litru koncentrátu připravíte průměrně20 litrů nápoje. Tato skutečnost umožňuje spotřebiteli dosáhnout příznivé ceny, usnadnit nákup a manipulaci a v neposlední řadě snížit produkci odpadu.
Při současném celosvětovém trendu preference vody z kohoutku oproti vodám baleným (která je svou kvalitou a bezpečností dle publikovaných studií srovnatelná) se tyto výhody přirozeně násobí. Všechny obaly výrobků firmy jsou výrobcem zpoplatněny v rámci systému Ekokom, který garantuje jejich ekologickou likvidaci při svozu komunálního odpadu.

Obsahují výrobky firmy Addfood nějaká syntetická barviva a jiná Éčka?

Každá látka (surovina) obsažená v potravinách, která není potravinou sama o sobě (potravinou rozumíme např. cukr, sůl, chleba atd…), má přidělené číslo E. Jedná se o celosvětově srozumitelný kód, pod kterým je látka evidována, zkoumána a hodnocena. Číslo E mají například všechny kyseliny obsažené v ovoci – jablečná, vinná a citrónová, prášek do pečiva, karoteny – žlutá barviva z mrkve nebo oxid uhličitý, kterým se sytí limonády (a je přirozeně přítomen v pivu a sektu).
Z toho plyne, že samotné písmeno E nevypovídá nic o vhodnosti či zdravotní nezávadnosti dané látky. Přesto všechny látky s číslem E jsou před schválením použití do potravin podrobeny mnoholetému lékařskému výzkumu pod patronací světové zdravotnické organizace (WHO a FAO), který se opakuje vždy znovu při sebemenším podezření na možnost problému.
Příkladem může být jeden z posledních takových "případů", kdy se zkoumala možná souvislost mezi konzumací žlutých a červených umělých barviv a hyperaktivitou dětí. Přestože lékařské studie souvislost nepotvrdily, bylo v rámci evropského společenství rozhodnuto (Nařízení Evropského parlamentu 1333/2008) uplatňovat na obalech potravin s obsahem těchto barviv varování: "Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí".
Toto nařízení platí v ČR pro výrobky vyrobené po 20. 7. 2010 (Vyhl. č. 4/2008 Sb., Příloha V).
Na tuto skutečnost reagovala naše firma náhradou syntetických barviv v těch několika málo výrobcích (konkrétně 5-ti), kde byla použita, barvivy přírodními. To znamená, že na výrobcích firmy Addfood toto varování nenaleznete – žádný výrobek uvedená žlutá a červená syntetická barviva neobsahuje.

 

Splňují výrobky firmy Addfood zdravotní a výživové trendy?

Velkým zdravotním problémem ve většině vyspělých zemí je obezita, zejména u dětí a mladistvých. Bohužel právě toto kritérium splňuje Česká republika špičkově. Dostatečný přísun tekutin – pitný režim je pro funkce organismu nezbytný. Dospělí možná budou "uvědoměle" pít neslazený čaj nebo vodu, ale těžko k tomu přimějete děti. A právě tady mohou "pomoci" některé naše výrobky, které jsou nízkoenergetické, tj. mají oproti oblíbeným colovým nápojům a džusům snížený obsah cukru o 50 až 70 procent a chutnají velmi dobře. Dalším aktuálním problémem je deficit jódu ve stravě, opět ohrožující nejrůznější funkce organismu, zejména nejmladší generace. Všechny naše výrobky jsou obohaceny jódem v takové míře, že při běžné konzumaci (cca půl litru nápoje denně) je potřeba tohoto prvku plně kryta. Některé naše výrobkové řady jsou obohaceny vitamínem C, který působí jako ochranný faktor např. při virózách a dalších respiračních onemocněních nebo ve znečištěném ovzduší. Pokud chce spotřebitel ještě více, v některých našich výrobcích najde i komplex deseti vitamínů nebo minerální látky, potřebné k rehydrataci (zavodnění) organismu při velké fyzické námaze (sportu) nebo tepelné zátěži (tzv. ochranné nápoje).

 

Proč upřednostnit nápojový koncentrát Jola před "džusy" v krabicích?

Kromě koncentrované podoby nápoje, která vám ušetří transport i skladování lze srovnat ještě následující dvě kritéria. Prvním je kompromis ceny a kvality a druhým jsou výživové parametry výrobků. Lze říci, že ve většině případů odráží cena kvalitu výrobků.

Krabicové nápoje – džusy a nektary – obsahují podle druhu 25–100 % ovocné šťávy. Otázkou je však kvalita šťávy a to jak z hlediska použitého ovoce (původ, odrůda, zralost) tak i technologie. Zde stojí za to zmínit obsah tzv. "pulp-wash" v levnějších značkách džusů či nektarů. "Pulp-wash" je voda profiltrovaná skrz zbytky slupek a jiné vlákniny z vymačkaných plodů. Zkrátka nápoj obsahující "pulp-wash" nikdy nemůže být 100% džus. Některé džusy proto také bývají doslazované, aby se sladká chuť po naředění vrátila opět na původní hodnotu. Nápojové koncentráty Jola obsahují po naředění vodou na hotový nápoj sice "jen" 20 % ovocné šťávy, zato však z vysoce kvalitních standardizovaných koncentrátů od renomovaných firem. Proto mají výbornou plnou ovocnou chuť a cenově se pohybují pod cenou nejlevnějších džusů z krabic.

Z výživového hlediska lze srovnávat žádoucí obsah vitamínů a naopak nežádoucí vysoký obsah cukru. V případě vitamínů jsme zpět u otázky kvality a to jak surovin tak technologie, která k nim může být šetrná v případě dražších výrobků nebo také nikoli v případě jejich levnější konkurence. V nápojovém koncentrátu Jola naleznete kvalitní ovocný koncentrát navíc obohacený o vitamín C a jód. Co se týče cukru, obsahuje hotový nápoj z koncentrátu Jola cca polovinu oproti tzv. "100% džusům". A to přesto, že mu na příjemné sladké chuti neubylo, poněvadž je doslazen nepatrnýmmnožstvím alternativního sladidla, které je 600x sladší než cukr. Proto rozhodně splňuje vysoká zdravotní kriteria.

 

Kromě koncentrované podoby nápoje, která vám ušetří transport i skladování lze srovnat ještě následující dvě kritéria. Prvním je kompromis ceny a kvality a druhým jsou výživové parametry výrobků. Lze říci, že ve většině případů odráží cena kvalitu výrobků.

Krabicové nápoje – džusy a nektary – obsahují podle druhu 25–100 % ovocné šťávy. Otázkou je však kvalita šťávy a to jak z hlediska použitého ovoce (původ, odrůda, zralost) tak i technologie. Zde stojí za to zmínit obsah tzv. "pulp-wash" v levnějších značkách džusů či nektarů. "Pulp-wash" je voda profiltrovaná skrz zbytky slupek a jiné vlákniny z vymačkaných plodů. Zkrátka nápoj obsahující "pulp-wash" nikdy nemůže být 100% džus. Některé džusy proto také bývají doslazované, aby se sladká chuť po naředění vrátila opět na původní hodnotu. Nápojové koncentráty Jola obsahují po naředění vodou na hotový nápoj sice "jen" 20 % ovocné šťávy, zato však z vysoce kvalitních standardizovaných koncentrátů od renomovaných firem. Proto mají výbornou plnou ovocnou chuť a cenově se pohybují pod cenou nejlevnějších džusů z krabic.

Z výživového hlediska lze srovnávat žádoucí obsah vitamínů a naopak nežádoucí vysoký obsah cukru. V případě vitamínů jsme zpět u otázky kvality a to jak surovin tak technologie, která k nim může být šetrná v případě dražších výrobků nebo také nikoli v případě jejich levnější konkurence. V nápojovém koncentrátu Jola naleznete kvalitní ovocný koncentrát navíc obohacený o vitamín C a jód. Co se týče cukru, obsahuje hotový nápoj z koncentrátu Jola cca polovinu oproti tzv. "100% džusům". A to přesto, že mu na příjemné sladké chuti neubylo, poněvadž je doslazen nepatrnýmmalým množstvím kvalitního náhradníhoalternativního sladidla, které je 600x sladší než cukr. Proto rozhodně splňuje vysoká zdravotní kriteria.

Logo Pijte